Amatörserietidning, 24 s A5, 20 kr. mars 2000.

Stefan Petrini,
Hyttgatan 13A,
811 30 Sandviken.
Pg 156 05 08-2


Evolutionsmagasinet#3

Här ansluter sig ett par gröngölingar glatt och villigt till den självbiografiska amatörserie-possen. Klas Thuresson och Stefan Petrini bjussar på några habilt utförda korthistorier om det gamla vanliga; vardag, kärlek, ensamhet. Tidningen ger som helhet ett lite försiktigt intryck, varken berättelserna som sådana eller berättarstilen sticker ut på det sätt som t ex Asfalt eller Mediokra Serier gjorde på sin tid. Men det är inte alls dåligt; som debut betraktat så är det mer än lovande. Om de fortsätter så här kan grabbarna mycket väl få ur sig en "Garagedrömmar" eller tre om några år.
FJ


Amatörserietidning, 32 s A5, mars 2000, 20 kr.

Henrik Bromander,
Domherrevägen 9,
352 42 Växjö.


Bromander#2

Nu när Henrik Bromander hållit på ett tag så har han inget kvar att bevisa som berättare, utan kan ta det lugnt, lätta på slipsen lite grand och bara berätta rätt upp och ner om sitt sommarlov 1999. En sommar fylld av anspänd, men aldrig infriad förväntan. Ännu en bra, lång Bromander-serie, han tycks snyta dem ur näsan numera. Synd bara att han aldrig lär sig teckna.
FJ


Fansin, 12 s A5, maj 2000, 1 kr.

simon@bboy.com


Forsbergs#1

Nu när Simon Gärdenfors flytta till Stockholm tycks han ha för många distraktioner i form av bl a arbete och nöjesliv för att ha tid med att ge ut fler Ukraina. Så som ett surrogat har han och hans lägenhetskamrater Finn Hallin och Viktor Arve gjort ett snabbt hopjammat och illa tryckt fansin om deras granne där ute i Stureby, en sur tant Forsberg i lägenheten bredvid. Henne berättas det om över tre sidor text, och i resten av tidningen presenteras mer eller mindre Forsberg-relaterade illustrationer. Som bonus publiceras även Simons Pokémon-serie som strax därefter återtrycktes i Galago. Trevlig liten utgåva.
FJ


Amatörserietidning, 36 s A5, maj 2000.

20 kr till
Sigge Andersson,
Alvestagatan 29,
504 33 Borås.


Livets Ord#2

Jag kallade Sigge Andersson för "lovande" i Seriechock#19. Men det omdömet drar jag snabbt tillbaka när han inte orkar anstränga sig mer till sitt andra nummer än att göra två oengagerade, triviala och slafsigt tecknade dussin-självbioserier på sammanlagt sex (6) sidor och sedan fylla ut sin tidning med serier av vänner och bekanta. Om man behöver anlita Henrik Bromander som omslagstecknare är man rätt illa ute, det är ett som är säkert. B-material av denne amatörseriesveriges gödkalv, Simon Gärdenfors och Johannes Nilsson (här i egenskap av skribent) ska tydligen vara denna utgåvas existensberättigande. Men världens behov av papperskorgstömmare åt dessa i och för sig talangfulla tecknare och skribenter är dessvärre ganska begränsat. Dagen räddas i stället av Sandro Müntzing, som gått från klarhet till klarhet och glänser värre än min egen flint med sin självbiografiska familjetablå "Gräs".
FJ


Serietidning, 44 s., 1999, $3.00.

Carrie Golus,
P. O. Box 409421,
Chicago, IL 60640,
Amerikas Förenta Stater.


Alternator: Grand Junction

Carrie Golus har givit ut sin tidning på egen hand med hjälp av pengar från den Tonårsmutantninjeskölpaddsstiftelse som stöder unga tecknare på väg upp och som tidigare kick-startat bl a Adrian Tomines och Jessica Abels karriärer. Carrie är dock en tekniskt settt mycket mindre skolad tecknare än de ovan nämnda. Som tecknare håller hon inte ens genomsnittlig amatörklass, låt vara att amatörklass i dessa dagar innebär en rätt stor grad av professionalism. Hon tycks vara medveten om sina brister och låtit sin sambo, Patrick Welch, (o)känd för sina serier i The Baffler, rita upp några av hennes manus. Och manusen, de håller en ganska hög klass. Vardagsrealism utan självbiografiska gimmicks, men oftast med en viss feministisk tendens i botten. Den avslutande, dokumentära, serien bygger på intervjuer med folk i Carries bekantskapskrets, och en av de utfrågade där är självaste Ivan Brunetti, som numera vägrar ge intervjuer, men tydligen gjort ett avsteg från sina principer här. En bra tidning, på det hela taget.
FJ