
Seriealbum, 176 s färg, större än A4, $24.95. Drawn & Quarterly, juni 2000. |
Drawn & Quarterly Vol. 3
När denna antologi var en vanlig, simpel serietidning snarare än ett lxyigt och dyrt serielbum, d v s för si så där tio år sedan, så var den en självklar tummelplats för de då allra hetaste nya talangerna. Folk som Julie Doucet, Joe Matt och Debbie Drechsler förekom stadigt och taktfast. När dessa tecknare väl fått egna tidningar att härja i gick luften ur, och även om förlaget försökte med konstgjord andning i form av lite lyxigare utgåvor med längre berättelser, och då ofta översatt kontinentaleuropeiskt material, ville det sig aldrig riktigt. Det kändes som att tidningen kastat sig huvudstupa från en vital amerikansk tradition in i en ganska nattstånden Epix-europeisk sådan. Min åsikt tycks ha delats av läsarna, för tidningen sålde uselt och hamnade raskt i de vandödas krets.
När D&Q nu gör comeback för andra gången så känns det åter ganska skakigt. Visst kan Chris Ware göra stiliga omslag och visst har Pentti Otsamos vardagsnovell verkshöjd, trots att han plankar Mazzuchelli helt skamlöst och trots att fjolårets album var ett sömnpiller. Men de flesta andra kortare serier här lämnar mig likgiltig. De erbjuder ett Epix/Pox-idiom utan gnista eller humor, och framstår som nåt som plockats ur en hög med refuserade Raw-bidrag cirka 1991.
Det som ändå får mig att tro att denna antologi har något slags framtid för sig är de två längre inslagen. Det ena av dessa är 30 söndagssidor "Gasoline Alley", Frank Kings gamla dagspresserie från som knappt publicerats på svenska alls och av någon anledning aldrig återtryckts på engelska heller, trots att den brukar anses som en av de allra bästa "klassiska" dagspresserierna. Serierna är från 20- och 30-talet och är vardagsfilosofiska och mycket vackra. Ett återkommande tema är förundran över naturens skönhet och årstidernas växlingar, ett tema som i och för sig upprepas så pass ofta att det i längden blir lite enahanda. Men ändå, ett intressant smakprov som väcker i alla fall mitt intresse inför de längre berättelser som utspelades i dagsstripparna under samma era.
Fast det stora slagnumret är ändå fransmännen Dupuy och Berberians albumlånga berättelse om Monsieur Jean. En kortare berättelse med samma figur publicerades i det förra numret av Drawn & Quarterly, men den var inte alls lika bra som denna. Det handlar om den 30-nånting-årige författaren Jean och hans liv, vänner och relationsproblem i Paris. Berättarstil, karaktärsteckning och teckningar håller alla en väldigt hög klass, och det är lätt att dra paralleller till t ex Hate eller Minimum Wage, även om allt är gjort med uttalat franskt temperament och huvudpersonerna alla är en aning äldre än i de amerikanska föregångarnas serier. Det blir liksom mer Lokko-rom-kom och betydligt mindre sammhällskritiska orgier i balla amerikanska alternativkulturreferenser. Mindre humor, mindre utanförskap, mindre våld och mer moget och avspänt. Ett lättare handlag, kort sagt, mognare, snällare och kanske tråkigare också. Men jag gillar det.
Sammanfattningvis så kan jag varken fria eller fälla Drawn and Quarterly, även om jag har mina misstankar om att de få positiva inslagen i denna volym mer var en lycklig slump än en indikation på återupptagen kvalité och nytänkande FJ
|